Veel gestelde vragen over hypnose

 

*      Kan ik worden gehypnotiseerd?

Ja. Vrijwel iedereen kan worden gehypnotiseerd als hij/zij dat zelf wil.

 

*      Kan ik in hypnose iets doen wat ik niet wil?

Nee. Dat is een van de meest voorkomend misverstanden over hypnose. Niemand zal in hypnose iets doen wat in strijd is met zijn eigen morele of ethische overtuiging.

 

*      Kan ik in hypnose iets zeggen wat ik liever voor mezelf wil houden?

Nee. Veel mensen zijn bang dat ze de controle verliezen en denken dat zij in hypnose hun diepste geheimen zullen prijsgeven. Dat gebeurt niet. Als je gedachten, ideeën of informatie voor jezelf wilt houden, dan zul je dat ook doen.

 

*      Kan ik mij na afloop herinneren wat er gezegd is?

Doorgaans wel. De meeste mensen herinneren zich alles van een sessie. Een enkeling is in staat zo diep in trance te gaan dat hij/zij zich niet meer bewust ieder detail herinnert. Als je er zeker van wilt zijn dat je je na afloop elk woord herinnert, dan kun je je hypnotiseur vragen je dat te suggereren.

 

*      Kan er een onaangename kant van mijn persoonlijkheid opduiken terwijl ik in hypnose ben?

Nee! Er zal geen ‘onverwacht monster’ tevoorschijn komen. Dat is alleen maar een ‘Hollywood-variant’ van hypnose. Je blijft gewoon jezelf!

 

*      Zal ik mij van alles wat er gebeurt bewust zijn?

Ja. Je kunt ieder woord horen dat de hypnotherapeut zegt en je zult je ook bewust zijn van de alledaagse geluiden om je heen: een telefoon, een tikkende klok. De hypnotische trance is een zeer geconcentreerde bewustzijnstoestand. Je bent juist alerter dan in je normale waaktoestand.

 

*      Is het zeker dat ik weer ‘terugkom’ uit de hypnose?

Absoluut! Aan elke trance komt een einde, hetzij op aanwijzing van de hypnotherapeut, hetzij spontaan. In het onwaarschijnlijke geval dat de hypnotiseur om wat voor reden dan ook de kamer uit zou gaan, zul je na enkele minuten op een natuurlijke manier uit de trance komen, net alsof je een dutje hebt gedaan.

 

*      Hoe zal ik mij voelen in hypnose?

Hypnose geeft je een gevoel van diepe lichamelijke en geestelijke ontspanning. Je wordt van binnen rustig en voelt je op je gemak en kalm. Het is hetzelfde gevoel dat je hebt als je wegdroomt voordat je ’s avonds in slaap valt. Zodra je weer terug bent in het ‘dagbewustzijn’ zul je heel goed voelen, verfrist en vol energie.

 

*      Hoe werkt hypnose precies?

Zelfs na 4000 jaar praktische toepassing kunnen we dat nog niet met zekerheid zeggen. Wel zijn de resultaten onmiskenbaar. Enkele voorbeelden: brandwonden genezen sneller, rokers komen van hun verslaving af, pijnklachten verminderen, fobieën verdwijnen.

 

*      Wat kan hypnose voor mij en anderen betekenen?

Hypnose brengt je in contact met het krachtigste deel in jezelf: je innerlijk bewustzijn. Anders gezegd: met de creatieve kracht van je verbeelding. Hypnose kan verbetering teweegbrengen op bijna alle gebieden: sportprestaties, concentratie, geheugen, leervermogen, stressvermindering en bij het afwennen van allerlei (ongewenste) gewoontes zoals roken. Ook kan het helpen bij problemen op het gebied van de seksualiteit, bij onopgeloste thema’s uit de jeugd, bij relatieproblemen, maar ook ter ondersteuning van de persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling.

Hypnose wordt verder gebruikt bij pijnbestrijding; niet alleen in acute gevallen (bijvoorbeeld bij de tandarts), maar ook bij chronische klachten, bij de voorbereiding op en ter ondersteuning van medische behandelingen (operaties, chemotherapie) en bij talrijke andere problemen op het gebied van de gezondheid. In dergelijke gevallen zal de hypnotherapeut altijd nauw samenwerken met de behandelend arts. Ook bij zwangerschap en bevallingen heeft hypnose haar nut bewezen.

Door middel van hypnose kun je werken aan de ontwikkeling van je creatieve vermogens en intuïtie. In grote lijnen komt het hier op neer dat hypnose je kan helpen meer grip te krijgen op je leven.

 

*      Wat is het verschil tussen hypnose en hypnotherapie?

Het woord hypnose is het bekendst. Het houdt in ‘een diep ontspannen toestand’. Hypnotiseurs geleiden hun cliënten naar deze trance-ervaring en geven hun dan positieve, effectieve suggesties voor zelfverbetering. Hypnotherapie is het gebruik van hypnose bij een therapie. In onze praktijk combineren we de hypnosetechnieken met andere therapeutische methoden, zoals leeftijdsregressie, gesprekstherapie, Gestaltdialoog en EFT (Emotional Freedom Techniques, een snelle methode om angsten en blokkades weg te nemen).

Hypnotherapie is vaak effectiever en korter van duur dan de conventionele benaderingen, vanwege haar unieke mogelijkheid van directe toegang tot het onbewuste.

 

*      Nog vragen?

Stel ze gerust! Telefoonnummers en e-mailadressen vind je onder de knop Contact op deze website.

 

home